OL 2021

Så kom nyheden. OL er rykket til 2021.

Jeg støtter ubetinget op om beslutningen, og har egentlig vænnet mig til tanken de seneste dage. Der er ting, der er større end sport, og i øjeblikket påvirker coronavirussen COVID-19 hele verden, hvilket den efter alt at dømme vil gøre en rum tid endnu.

Men hvad betyder det for en atlet som mig?

Hele mit løbsprogram på landevejen var lagt, så det passede sammen med OL; alt var en del af en større plan. Sportsligt set er det derfor selvfølgelig virkelig ærgerlig, for hold nu op, hvor har jeg set frem til OL i lang tid –faktisk lige siden afslutningen på OL i Rio, og nu var OL i Tokyo lige rundt om hjørnet.

De seneste par uger er den plan dog allerede blevet ændret en del. Jeg (og mange andre professionelle cykelryttere) skulle i øjeblikket have kørt forårssæson på landevejen med alle de fede (!!) klassikere. Nu ved ingen, hvornår sæsonen begynder – eller hvornår den slutter, for det kan ende med, at nogle af de aflyste løb rykkes til nye datoer senere på året. Der er stadig mange ukendte faktorer, og det gør selvfølgelig hele situationen lidt mere presset.

For det første kender vi ikke den nye dato for OL endnu, udover at “the Games of the XXXII Olympiad in Tokyo must be rescheduled to a date beyond 2020 but not later than summer 2021”. De Olympiske Lege rykkes altså til år 2021, men ikke umiddelbart senere end sommeren 2021.

For det andet ved vi ikke, hvad der sker med kvalifikationen til OL. I banecykling er kvalifikationen lukket, og vi havde på det danske kvindelandshold sikret en plads i parløb og omnium. Men er den kvalifikation stadig gældende? Det tror jeg. Men vi må vente og se.

For det tredje ved vi ikke, hvordan løbskalenderen for banesæsonen kommer til at se ud, og for det fjerde er mange budgetter i bl.a. Team Danmark, DIF og Danmarks Cykle Union lagt ud fra et mål om resultater ved OL 2020. Nu skal der finansieres et år mere, hvor vi på landsholdet skal på træningslejre, køre flere løb og endnu et år forberede os op mod De Olympiske Lege.

Heldigvis er vi i Danmark et land med en stærk sportslig tradition, og det er min klare forventning, at både Team Danmark, DIF og DCU nok skal finde nogle gode løsninger for os atleter og landshold på tværs af de olympiske sportsgrene.

For mig og mine atlet-kolleger er der altså ikke andet at gøre end at se på tingene med optimistiske briller – nu har vi et år mere til at forberede os og blive endnu bedre. Mit mål er det samme – jeg drømmer om OL-medalje i Tokyo, uanset om det OL afholdes i 2020 eller 2021.